За силата на природата и човешкия ум или простичко - Шели


Категория на документа: ЛитератураО, дай ми радостта си,

да пея с тебе, птичко!

Да ливна лудостта си

в ликуване едничко,

и както аз те слушам, тъй да ме слуша

всичко!
"До чучулигата" се превръща в символ на свободния творчески дух, на най-чистият, най-радостния и най-вдъхновяващ творчески импулс. Чучулигата не е птица, това е "скрит поет."

Шели принадлежи към по-младото поколение на английските романтични поети,поколението,което става известно когато Уйлям Уърдсуърд и Самюъл Колридж са на средна възраст. По-старото поколение поети е белязано от прости идеали и почит към природата,поетите от по-младото поколение/към което спадат и Джон Кийтс и скандалният лорд Байрон/ се появяват,за да станат известни с техния политически радикализъм,чувствен естетизъм и техният трагично кратък живот-Шели умира на 29, Байрон на 36,а Кийтс-само на 26 год.До известна степен,интензивността на чуството подчртано от Романтизма винаги е било свързано с младостта,и тъй като Байрон,Шели и Кийтс умират млади/т.е. не са имали възможността да потънат в самодоволство и консерватизъм както Уърдсуърт/,те са придобили статут на икони на Романтизма.Животът на Шели и неговата поезия със сигурност подкрепят този статут,ала радостта му,великодушието му,вярата му в човечеството,оптимизмът му го правят уникален сред романтиците,точно заради това той е един от най-значимите английски поети на 19 век..

Шели не е просто талантлив поет или дори един проницателен моралист, той е необятно-трагичен, пророчески герой, както в поемата "на Уърдсуърт" (1816), , както и в "Аластор, или Духът на самотата "(1816). Подобно на Прометей и Христос, Шели е обречен да страда: защото мечтателната му натура го изолира от останалите хора, той е неразбран от критиците, преследван от тиранията на правителството, или защото е задушен от традиционните ценности на религията и на средната класа. В крайна сметка, обаче, стиховете на Шели триумфират, защото неговото изкуство е безсмъртно, отхвърляйки тиранията на правителство, религия, на закостенялото общество, и живеят, за да вдъхновява новите поколения.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
За силата на природата и човешкия ум или простичко - Шели 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.