Всичко за Христо Ботев - подготовка за отлична матура


Категория на документа: Литература


БЕЛ
БОРЕ
ХРИСТО БОТЕВ
1847-1876

СЪДЪРЖАНИЕ:

БИОГРАФИЯ И ТВОРЧЕСТВО НА БОТЕВ
БИОГРАФИЯ
ТВОРЧЕСТВО

ПОЕЗИЯ НА ХРИСТО БОТЕВ
ПЪРВА УСЛОВНА ЛИНИЯ
1.„МАЙЦЕ СИ“
2.„КЪМ БРАТА СИ“
3.„ДО МОЕТО ПЪРВО ЛИБЕ“
4.„НА ПРОЩАВАНЕ“
5.„МОЯТА МОЛИТВА“
ВТОРА УСЛОВНА ЛИНИЯ
6.„ХАДЖИ ДИМИТЪР“
7.„ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ“(
ТРЕТА УСЛОВНА ЛИНИЯ
8.„ЕЛЕГИЯ“
9.„БОРБА“
ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ
10.”ДЕЛБА”
11.”СМЕШЕН ПЛАЧ”
12.”ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА”
13.”ПРИМЕРИ ОТ ТУРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ”
14.”НАМЕСТО ПРОГРАМА”
15.”НАРОДЪТ ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ”
16.”ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ”
17.”ХАЙДУТИ”

БИОГРАФИЯ И ТВОРЧЕСТВО НА БОТЕВ

1.БИОГРАФИЯ:
Христо Ботев се ражда на 25 декември 1847г. по стар стил(6 януари по нов стил) в Калофер. Ражда се в семейството на Ботю Петков – възрожденски книжовник, педагог, активен участник в църковните борби.
Класовете на началното училище завършва в Калофер, а след това учи в Карлово. 1863г. завършва основно училище и с помощта на Найден Геров той получава от руското правителство стипендия, с която през същата година заминава за Одеса и постъпва във Втора мъжка гимназия. Остава там до 1865 година, когато я напуска, защото условията в нея са не човешки, а „зверски”. Остава в Русия и през 1866г. се записва в Одеския университет да учи литература и история. За да може да се издържа, започва да работи като учител в едно бесарабско село, населено с българи. 1867г. баща му се разболява тежко и тъй като Христо Ботев е единственият му син, той го вика да се върне в Калофер, за да поеме учителската му работа и да се грижи за семейството. Христо Ботев работи като учител няколко месеца в родния си град, докато на 11 май (24 май по нов стил) приветственото си слово превръща в антитурска реч, и е принуден да замине за Влашко, за да се спаси от арест.
Там първоначално работи като печатар, постъпва във висшето медицинско училище, но го напуска, поради липса на средства. Сближава се с Добри Войников. Влиза в неговата театрална трупа и участва в няколко представления.
През 1868 известният хайдутин Желю Войвода подготвя чета, с която да премине Дунав. Христо Ботев става секретар на четата. Румънските власти обаче разбират за четата и Желю Войвода е арестуван, а Христо Ботев се укрива няколко месеца, като живее в една запустяла воденица заедно с Левски.
През следващите няколко години Христо Ботев работи като преподавател в българска училища- Букурещ, Александрия и Измаил. Измаил се намира на границата между Влашко и Руската империя и затова група от руски анархисти са го превърнали в територия, през която преминава таен канал за пренасяне на оръжия и нелегална литература. Христо Ботев се запознава с руски революционери, включва се в нелегалната им работа , и когато през 1871г. каналът е разкрит от полицията, той е арестуван за няколко месеца. Освободен е след намесата на Любен Каравелов, който заплаща гаранцията му.
Христо Ботев и Любен Каравелов стават съратници в революционната борба, но когато Любен Каравелов се отказва от революцията, Ботев остава на революционните позиции. През 1874г. е избран за член на БРЦК. Вестник „Знаме”, който творецът започва да вписва същата година, става печатен орган на комитета за нуждите на БРЦК. Христо Ботев създава и печатница. 1875г. при него във Влашко пристигат майка му и тримата му братя, за които той започва да се грижи. Христо Ботев създава семейство с Венета Минчева.
1876г. той заминава за Русия, за да осигури пари, оръжие и помощта на руските военни специално за подготвеното въстание. На 10 април 1876г. той взима решение да организира чета, с която да подпомогне въстанието във врачанско. На 12 април се ражда дъщеря му. На 16 май Христо-Ботевите четници, преоблечени като градинари се качват на австрийския кораб „Радецки”. На кораба Ботев написва прощалното писмо до своето семейство. На 17 май четниците превземат кораба и три часа по-късно го принуждават да акостира до Козлодуй. Според предварителните подготовки към четата трябва да се присъединят 200 души от Враца. Междувременно обаче въстанието във Враца е потушено и Ботевите четници остават изолирани. Няколко дена след това се придвижват към Балкана, като водят непрестанни боеве с турци и черкези. Христо Ботев е убит вечерта на 20 май (2 юни).

2.ТВОРЧЕСТВО:

А:ПОЕЗИЯ:

Христо-Ботевото поетическо наследство включва 20 стихотворения. 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка, излязла приживе на поета-1875година. Тя е съвместен сборник на Ботев и Стамболов и носи заглавието „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Всичко за Христо Ботев - подготовка за отлична матура 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.