Величие и трагизъм на Ренесансовия хуманизъм в Хамлет на Шекспир


Категория на документа: Литература


Величие и трагизъм на ренесансовия хуманизъм в Хамлет на Шекспир
В драмата " Хамлет" на Шекспир , главният герой представлява хуманистите , а заобикалящия го свят , средновекието . Този сблъсък , авторът , разкрива в драмата,показвайки реакциите на двете страни и всички случки които следват от това.. Шекспир създава образ,богат и неизчерпаем,каквато е самата човешка душа.

Трагизмът и величието на Хамлет са тясно свързани с неговите висши хуманистични идеали.Той е човек извън своето място и време,натоварен с мисията да поправи този объркан свят..
Хамлет е едновременно величествен и трагичен в своята борба със злото. Неговата съдба е такава , че по един или друг начин той трябва да я изпълни , взимайки възмездие за баща си и поправяйки разваленият и прогнил свят в който се е завърнал , сам и различен.
Хамлет е малдо , умен и еродиран човек. Учил в университет и видял света той има възгледите на хуманист . За него човешки живот ,душа и нравствени идеали са най-важните неща на света.Заварвайки родното си място заседнало в средновековието той не може да направи нищо друго освен да се бори да го промени , да го направи по-добро място. Първото му разочарование и сблъскване с околното , става когато разбира за майка си , която се е оженила за чичо му скоро след смъртта на съпруга и. Неговата стойностна система е здрава и непоколебима и това му дава правото да съди майка си и също така да я мрази.Главният герой е извън своето време и място и точно затова той трябва да умре в края на драмата.Различен и странен за околните , той се скрива зад маската на лудостта. Правейки това Хамлет става шут и получава свободата да говори и прави каквото си поиска без наказание. Този стратегически ход не е случаен. Хамлет има нужда от тази свобода , за да може да говори на хората , на заобикалящия го свят , да ги събуди и да ги накара да осъзнаят слъчващотото се около тях.Всичките му близки хора го разочароват и той напълно се отказва от тях, осъждайки приятелите си на смърт в Англия, отказвайки се от Офелия майка си и невяевайки на никого. Той е напълно сам и той го осъзнава, но също така е и целенасочено ,защото малко са слуйаните неща които Хамлет прави.В драмата , зрителите остават с впечатлението , че Хамлет може да си тръгне по всяко време и да остави Елсинор на произвола на съдбата. Това е така , но героят има дълг ,който трябва да изпълни , да отмъсти за убийството на баща му , краля.Това влиза в противоречие с неговите хуанистични вярвания и деали , и героят е разкъсан между двете крайности. В края той решава , че ще го направи по свой собсвтен начин а не по начина , по който заобикалчщия свят очаква.Така Хамлет намира изход от трудната ситуация и получава възмездие за бащината смърт.
Хамлет е трагичен , защото той съзнава положението в което се намира.Каквото и да прави , той никога няма да е способен да победи злото и да изплъни мисията си.Трагизма е точно в това , че се опитва и също така , че го прави сам , въпреки , че е в родното си място. Всички близко хора го изоставят и той застава срещу тях.Друго нещо , което допринася към образа му на трагичен герой е изборът който той прави. Той сам избира да е различен и самотен , сам срещу всички ,обричайки се на провал.Хамлет знае , че убийството на Клавдий няма да доведе до нищо. Ако искаше да го убие , нямаше да се прави на луд , да говори истини и т.н. Хамлет има за крайна цел побеждаването на глобалното зло обзело Елсинор . Знаейки , че сам не може да направи промяна той е готов да жертва и живота само за да може хората да се събудят и да видят света в който жиевят. След последната сцена в която всички умират , Елсинор никога няма да бъде същият. Най-малко хората ще говорят за суличлото се , нещо ще е различно . В точно това се състои величеството на Хамлет. ТОй се бори по всевъзможни начини , но не както се учаква от него. Тай само , по свой собствен начин излиза срещу това зло и напук на всички му се противоставя и кара другите да се съмняват в него.Неговата смърте напълно нужно за мисловия завършък на драмата. Разбрал тези истина за света , които са несъвместими с него , свят без идеали където той е сам ,а злото е победител , за него е по-добре да умре.

Преминавайки пре три вида трагедия , на отмъщението , на съмнението и на човешкия разум , драмата Хамлет успява да покаже безнадеждната борба на един мислещ и разум човек с миналото и безумието което обгръща тази борба. Героят е величествен и трагичен независимо от края , той е постигнал своята цел , получил е възмездие и е направил промяна.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Величие и трагизъм на Ренесансовия хуманизъм в Хамлет на Шекспир 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.