Творчески портрети на български автори


Категория на документа: Литература


На тема:

Български автори

Изготвил: Радка Йорданова Йорданова № 22 XI “в” клас

СОУ “Възраждане”

Град: Русе

23.05.2008г.

ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТ

НА

ХРИСТО БОТЕВ

/1848 – 1876/

1. Биографични данни:

a) Родно място – Христо Ботев е роден през 1848 г. в Калофер.

б) Семейна среда - роден е в семейството на Ботьо Петков – възрожденски учител и книжовник.

в) Образувание – първоначалното си образувание получава в Карлово, след това в Калофер. Със съдействието на Найден Геров Ботев учи в Одеса, която не успява да завърши. Праи опит да следва в Одеския университет. През 1867 г. се завръща за кратко в Калофер, където преподава. През есента на същата година започва емигрантския му живот в Румъния.

2. Худжествен метод на изображение.
Христо Ботев е реалист. Характерно за неговото писане е, че той е авторът, който описва художествения-условен литературен герой, чиято личност е съвпада с личноста на автора.

3. Влияние за формирането на художествения светоглед на автора.

а) Философия - няма влияние върху формирането на светогледа на Христо Ботев.

б) История – тук отражение дава историята на България. Христо Ботев е в една земя, в която живеят българи, но няма българска държава. Той много добре знае кой е пътят към свободата – съпротивата.

в) Литература – Основна черта в творческото и житейско поведение на Христо Ботев е стремежът към различие, категоричният отказ да следва вече отъпканите пътеки, по които вървят всички.

г) Семейно възпитание – може би това че Ботев е роден в семейството на Ботьо Петков /който е възрожденски учител и книжовник / е дало своето жлияние върху Ботев.

д) Лични пристрастия – поетът притежава стихийна жажада за радиаклна промяна на установения ред в света; Неговата личност е свободна, романтична; обстоятелствата са нетърпими, животът е “тежък”.

4. Водещи теми, проблеми и идеи в творчеството на Христо Ботев.

а) темата в Ботевото творчество почти винаги е една и съща – борбата за свобода.

б) проблеми – Ботев изтъква чертите на робството и подтиква народа към бунт.

в) идея - за духовно “озряване” на нацията, за да постигането свободата си чрез борбата и чрез оттърсването от робската същност да бъдат възстановени изначалните ценности на едно общество, попаднало в робство и загубило своята национална идентичност.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Творчески портрети на български автори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.