Пролетарска литература


Категория на документа: Литература


X.Пролетарска литература и соцреализъм - Показват какъв би могъл да бъде света. Възиква около 1890. Противопоставя обратното, по посока махало. Възниква когато се появява сиц. Партии.
много силна, бум на науката, техниката и производството. В Чехия - Станислав Костка. Вторият пролетарски и предпролетарски автор Петър Безруч псевдоним на Владимир Вашев - публикува от 1899г в списание "Час" Време 1903г издава стихосбирката "Силизийски песни". Кротък чиновник. Само 1 стихосбирка, скромен е. Силезия е район , който е населен с няколко етноса - поляци, чехи, евреи и немци. И няколко религии. Всяка раса манипулира различни неща, само чехите са обикновени миньори. Пише стихотворението "Червеният свят" - като символистично. В началото пишел в 1 л , после във времето започва да пише в множествено, да се идентифицира с множеството работническа класа.
Маричка Магданова" - балада, девойка, която остава кръгло сираче, трябва да се грижи за малките си братя и сестриче. Горският я арестува в гората като голям престъпник и я води в съда за да бъде арестувана. Воденето е преставено като един годеж. Самоубива се, като скача от моста.
"Без мене", "Спътница"
Петър Брезович - прилича на Гео Милев в живота е близък до Христо Смирненски /1900 - 1924г/ И двамата си отиват рано от живота покосени от туберколоза. Ражда се в Моравия. Излиза от логото на католическата църква, приписват му, че е социален реалист "Най свидната жертва" е произведение свързано с товя. Комунистка с християнско възпитание, че не може да вземе живот без да е дала друг живот. Забременява и го убива. Петър е невероятно нежен лирик, Ранни стихотворения и стихосбирки "Гост вкъщи" 21г, 22-23г - "Тежък час". Въвежда силна предметност в чешката литература, думи от живота - пощенска кутия, прозорез. Иска да промени света чрез любовта.
Вторият пролетарски и предпролетарски автор Петър Безруч псевдоним на Владимир Вашев - публикува от 1899г в списание "Час" Време 1903г издава стихосбирката "Силизийски песни". Кротък чиновник. Само 1 стихосбирка, скромен е. Силезия е район , който е населен с няколко етноса - поляци, чехи, евреи и немци. И няколко религии. Всяка раса манипулира различни неща, само чехите са обикновени миньори. Пише стихотворението "Червеният свят" - като символистично. В началото пишел в 1 л , после във времето започва да пише в множествено, да се идентифицира с множеството работническа класа
Владислав Нушич - 64г се ражда в Белград, завършва прво, работи като директор, 1938г умира. Първо пише стихотворения, после кратка хумористична проза, най - голямата му сила са комедии в/у битова основа. Пише политически стихотв, което критикува княз Милан и лежи в затвор, там шише в кавказка държава живее. Дебютира с разказа за един ефрейтор от сръб - бг война. Сборник с рзкази. Защо два братски народа трябва воюват един срещу друг. Др сборник е "Рамазански вечери" - интерпретира живота на сръбските мюсюлмани. Различни разкази. Разказът робинята - как семейство не може да има деца и си купуват млада робиня, която да зачене от мъжа и. Нямат пари да го изучат и продават майка му.
Неговата автобиография - с нея остава. От неговото раждане са се развили трима души според него. Най - щастлив е този, който се е усмихнал, така усмихнато му е минал живота. "Мъжът има автобиография докато се ожени".
Един от 1 автори, които конструират политическия живот. Описва процесите. "Сдружение на сръбските жени" - творба за еманципацията. Драмата "Народен редставител" - 1883г е написана. Разказва се как в малко провинциално сръбско градче депутат търси нова кандидатура,погледа мус е спира в/у търговец с дюканче, замогнал се. Има хубав урок как се меси общественото мнение. Краде речта на своя зет и я чете пред всички. Т се мразят само политически. В тази комедия за първи път се появяват образи на социалисти. Лазе Кентеджия иска да е депутат. Др комедия е Г-жа министерша" - забогатяла еснафка иска мъжа и да стане министът. Решава, че като министерша трябва да си исма любовник. Драми в битовата сфера - 30те г на 20 в. "Опечаленото семейство", комедията "Доктор" - забогатял търовец, всички искат да са като него, смята, че може да си купи всичко. И решава да купи диплома за сина си, изпраща съученик в Швейцария под неговото име. Диплома може да се купи, но не може знания. Представя балканската действителност автора.

Пролетарска поезия и соцреализъм

Традиция в литературата, която поддържа идеята за социална значимост на литературата; помага за налагане на моралните норми.Тези идеи се засилват през 30-те години на 20-ти векВ този период държавите се индудтриализирст.Важна фигура тогава става работникът, засилва се представата за социалната несправедливост.Тук връх взима поезията, като смятана за по-автентична и призивна.Пишат се манифестни текстове.
Характерни черти на пролетарската поезия са:
- Тя трябва да отправя ясно послание
- Да е апелативна, да привлича читатели
- Не е експериментаторска
- Има ясно ангажирано политическо мислене
- Създават се контрасни образи на света
- Погледът на детското възприятие
- Несправедливостта е въплатена в простата човешка драма
Представители : Петър Безруч; Иржи Волкер; Владислав Броневски
• Темата се удължава като се развият авторите и чрез тях се засегне темата за пролетариата и соцреализма

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пролетарска литература 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.