Празникът Цветница


Категория на документа: Литература


Цветница
Цветница е празникът на цветята и на хората ,с имена на цветя.Празнуват всички с имена: Биляна, Беляна, Божура;
Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса;
Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка, Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина;
Елица, Ела, Евелина;
Жасмина, Жасмин;
Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка;
Ива, Иглика;
Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала;
Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка;
Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин;
Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана;
Петуния, Паулина;
Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица;
Смилян, Смиляна, Сияна;
Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка;
Фидан, Фиданка;
Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина;
Череша;
Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина
Макар и да е свързан с конкретно религиозно събитие ,той се е възприел от народа ни повече като цветен ,пролетен празник,в който светът и природата празнуват своето раждане .Това е ден на цветята,младостта и раждането на живот около нас .
Още от антични времена цветята са символ на пролетта,растежа и красотата.В българската народна песен се възпяват различни цветя-божур ,трендафил,ружа и босилек .Някои се смятат за лековити ,други се наричат " момински цветя''.Вярва се че божурът ,невенът и игликата пазят от лоши очи ,зли уроки и самовили.От значение е цветътна божура-белия и червения са признак на здраве и младост .Затова се носят при раждане ,кръщене или сватба ,но не и при смърт .Здравецът се употребява със всякакви ритуали поради вечнозеления си цвят.
Има и магюснически цветя-омайниче ,тинтява,росен ,перуника, куманига и чемерика и др.Те имат разделителна,отбранителна или привличаща сила и с това пазят спомен от някогашните вярвания за одушевеността на цветята.
В библейската символика цветята са знак за преходност , надежда за възкресение,за вечната пролет в Райската градина.В Западна Европа игликата и момината сълза се свързват с Мария и Христос,лилията е символ на Богородица.Червената роза е символ на духовната красота на св.Димитър и с цвета си говори за кръвта и страданията на светеца.
В християнството цветята са символ на определен светец, на самия Христос или на новопокръстените във вярата.
Цветница се нарича още и ''Връбница " или " Бърбов ден ".Тъй като върбовите клонки са задължителен елемент в този ден . Те се благославят в църквата и осветените клонки се поставят на вратата на дома или върху иконата на дома.Те имат целебна иливъзпроизвеждаща сила и предпазват дом от болести.
С появата на цветята са свързани и много легенди.Старите легенди разказват ,че цветята са ни дадени като подарък от боговете.Затова в тях се крие някакво вълшебство и тайнство.Красотата на цветята символизира висша хармония и съвършенство.
Легенда за маргаритката:
Според стара християнска легенда Божията майка дала на Иисус остатъци от ленено плано да си играе с тях.С ножицата момчето изрязало малки цветченца и ги разпръснало около поляната на къщата.И макар че било още студено ,около къщата поникнали малки бели цветчета.
Древногръцка легенда за теменужката:
Една от дъщерите на Атлас била преследвана от Аполон.Тя не отвръщала на любовта му и помолила всемогъщия Зевс закрила.За да я спаси от страстните преследвания на слънчевия бог,той я превърнал в уханно цвете теменужка ,което се открива само по аромата.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Празникът Цветница 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.