Патриотично възпитание


Категория на документа: ЛитератураСЪВРЕМЕННИ ПРОЕКЦИИ НА ПАТРИОТИЧНОТО ВЪЗПИТАНИЕ
Патриотизъм - това е любов , обич към родината и желанието за опазването и.Възхищение от националните постижения , привързаност към родната земя , език и традиции.
Патриотичното възпитание е част от възпитателния процес, който има за цел формирането на личността. Ценностната система на човека се изгражда чрез възпитание в семейството, в училището, чрез приемане и спазване на обществените норми на поведение. Днес, поради разместване на пластовете в ценностната система, липсата на точни ориентири патриотичното възпитание се осъществява много по-трудно.
България е най - красивото кътче на Земята.Това е нашата Родина и наш роден дом.Имаме величествена природа и славна история. Има един българин , който скромно и себеотричащо е вършел делата си в името на една кауза - Свободна България!Този българин нарекохме Апостола!
Защото Балканът пази спомена за Караджата.Опълченците все още бдят над Шипка.Защото нито едно бойно знаме никога не е пленявано.Защото българският народ е създал и съхранил през вековете своята писменост и култура.
В сърцето ни има място за такива , на които искаме да подръжаваме.Паисий Хилендарски събирал зрънце по зрънце разпиляната българска история , за да пламне и разпали огънят , изпепелил смели и горди мъже като Левски и Ботев.България създала и отгледала не само герои , но и смели и талантливи творци като Иван Вазов , Алеко Константинов , Любен Каравелов.
Перото на тези писатели е безпощадно.

Всички те са причина да се гордеем , че сме българи и, че трябва да възпитаме в този дух и децата си.
През различни моменти от историята е имало моменти ,когато българите са слушали със затаен дъх химна и са гледали трибагреника.Правели са се походи по стъпките на ботевите четници , организирали са се посещения на музеи и екскурзии до исторически места и природни забележителности.
Едно цяло поколение израства без духовни и патриотични ценности.Децата не познават родината.Часовете по география и история в училище намаляват.Учениците говорят на български език пълен с чуждици.Това е една от причините да липсва патриотично възпитание.Все по - често се говори за възможността да се учи и работи извън страната.
Но от друга страна има и благоприятстващи фактори са развиване на патриотично възпитание.Правят се възстановки на исторически събития.Тяхната цел е пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит , култура и изкуство.
Начин за патриотично възпитание са и различни телевизионни предавания - "Аз обичам България","Дестинация България" , "Надиграване" и други.
В училищата се работи по различни проекти и кръжоци , които имат за цел да запознаят децата с историята и географията на страната и по този начин да ги възпитат в родолюбие.
Друг начин за патриотично възпитание са създадените групи в социалната мрежа - "Страница на Българските Патриоти" , "БГ Патриоти" и други.В тях хората могат да споделят мнения и впечатления.Да публикува факти от историята , личности и да помогнат делата на нашите герои да ни се забравят.
Патриотичното възпитание започва в семейството.Традициите , обичаите и празниците помагат за това.Но то трябва да продължи и в детските градини и училищата.Чрез презентации на различни теми свързани с това възпитание , изучаването на народни песни и приказки,възстановки на български обичаи.Трябва да се отделят повече учебни часове за история и география.
За копринените пясъци и лазурното море на изток , за прохладните планини и непристъпни родопски баири на юг , за златната житница Добруджа на север и за всичките живописни долини си заслужава да се гордеем ,че сме родени и израснали тук. Заради нашата славна история трябва възпитаме поколенията в патриотичен дух , за да се съхраним като народ.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Патриотично възпитание 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.