Начини за прекарване на свободното време, представени в българския фолклор


Категория на документа: ЛитератураВъпреки, че обичаят е свързан с честване на християнски светци, нестинарството произтича от древни средноазиатски култови игри върху огъня, които във видоизменена форма са се запазили и до днес тук таме всред различни секти в Азия.

Народната ни духовна култура обаче е успяла да осмисли " танца върху огъня" като молитва към небесните сили за плодородие, сполука и предпазване от болести. Според нестинарското схващане огънят е в състояние да унищожи и очисти "всички злини", както от човека, така и от плодната земя.
7. Заключение

Проведеното изследване представя малка част от разнообразните начини за прекарване на свободното време на българите през годините. По голямата част от посочените форми на забавление са останали актуални и в днешни дни. Опитахме се да представим ежедневието в не работните дни или празничните дни на нашите предци. Могат да бъдат направени няколко извода. Въпреки, че българинът е известен с трудолюбието си, историята показва, че през годините на съществуване на нацията ни, независимо от историческата действителност, празниците на народа винаги са се празнували и хората не са престанали да търсят начин да се откъснат от работата и напрежението.

Библиография

1. "Българско народно творчество в дванадесет тома", съставител Михаил Арнаудов и Христо Вакарелски
2. "Приказки от старите ракли", идея и съставителство- Лина Бакалова, Анатолий Буковски, Антоанета Добрева
3. "Устен български фолклор" , Емилия Николова
4. "български празници и традиции", Мария Проданова

??

??

??

??

3
Начини за прекарване на свободно време в българския фолклор

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Начини за прекарване на свободното време, представени в българския фолклор 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.