ЛИС на тема "Да бъдеш или не" - драмата на Хамлет


Категория на документа: Литература


"Да бъдеш или не" - драмата на Хамлет

"Да бъдеш или не" е фраза, използвана и днес, пет века след написването на трагедията "Хамлет". Дори и след толкова много години творбите на Уилям Шекспир продължават да се четат и негови цитати продължават да споменават от много хора. В трагедията "Хамлет" датският принц е раздиран от противоречия - да отмъсти за смъртта на баща си или не.

Хамлет, за разлика от хората, които го заобикалят, има характер на типичен Ренесансов човек. Поради тази причина той не е разбран от никого и е сам. На Хамлет му се налага да се заеме с отговорната задача да отмъсти за смъртта на баща си. По време на цялата трагедия той се колебае какво да стори. Опитва се да вземе решение как да убие чичо си, но никога не намира подходящ момент. Замисля план, чрез който да разкрие пред всички за тайната. Но този план така и не сработва и всички умират.

Хамлет е герой с интересен характер. Той е изключително умен и разсъдлив. Повече мисли, отколкото говори. Липсва му решителност, която много би могла да му помогне. Премисля всяка една ситуация. Умело използва думите. Хамлет приема една много печеливша за него роля - той се прави на луд, за да заблуди останалите. И успява. Използвайки тази маска той ще успее да свърши част от задачата си, а именно да отмъсти за баща си. Всички, дори неговата майка, смятат, че той е луд и е отчаян и депресиран от смъртта на баща си.

Аз мисля, че причината е само

Във прясната кончина на баща му

И спешния ни брак

Никой не го разбира. Хамлет е изправен сам срещу света. Той прекарва няколко години във Витенберг. Ренесансът там вече е настъпил и Хамлет е един типичен ренесансов човек. Връщайки се в Дания той отива на място, в което Ренесансът не е достигнал и хората не са променени. Хамлет се изправя срещу хората и се опитва да ги промени. Но той е сам срещу всички. Той има очаквания към обществото, който няма как да се изпълнят. Хамлет остава сам и разочарован от всичко и всички.

Хамлет е натоварен с мисията да отмъсти за смъртта на баща си. За това как е починал той научава от призрака на баща си.

Знай сине мой,че пепелянката, която клъвна

Живота на баща ти, носи днес короната му!

За тогавашното време думата на призрака е истина и Хамлет е длъжен да отмъсти на гибелта на му. Вместо веднага да го направи обаче, Хамлет мисли как да го стори. На няколко пъти има моменти, в който може да убие Клавдий на място, но винаги се отказва.

Сега бих могъл да го свърша! Раз!

Докато моли се! И ще го сторя!

И тъй ще иде той на небесата

И тъй ще бъде отмъстен!... Но чакай,

Това би трябвало да се обмисли.

Хамлет знае, че убие ли чичо си по време на молитва, духът му ще отиде направо в рая. Няма да скита по земята, както призракът на баща му. Но това е недостойна смърт според Хамлет. Той прави разлика между това просто да го убие и да си отмъсти. Убивайки го той ще се отърве от товара, който е на плещите му, но за него не това е целта. Хамлет замисля план, чрез който да разобличи Клавдий. Създавайки пиеса, той всъщност смята да покаже на всички как е бил убит баща му. Но този план не сработва и всички около Хамлет, включително и той умират. Истината не излиза наяве. Хамлет завещава на своя приятел - Хорацио да разкаже цялата история. Отлагайки отмъщението то така и не се случва.

В Шекспировата трагедия "Хамлет" главния герой е поставен в ситуация, от която трудно може да излезе. Налага се да отмъсти за смъртта на баща си. Вместо да го направи веднага Хамлет премисля добре ситуацията и търси най-добрия изход. Опитвайки се да разкрие тайната пред всички, той и хората около него умират. Начинът и човекът, убил баща му така и не излизат наяве.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
ЛИС на тема "Да бъдеш или не" - драмата на Хамлет 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.