ЛИС на произведението "Гераците"


Категория на документа: Литература


 Елин Пелин е велик български писател и майстор на разказа. Обекти на неговото творчество са селото, земята, труда и взаимоотношенията между неговите герои. Едно от най - значителните произведения в българската литература е повестта "Гераците". В нея Елин Пелин проследява промяната в начина на живот и ценностната система на българина.

Творбата "Гераците" изобразява утвърдената през вековете патриархална и родова връзка между поколенията. Семейството е е основната единица и се разглежда като едно цяло, което се труди на полето и допринася за общото благо. Основните принципи, върху които се гради семейството са - кръвната връзка, брачната връзка и съхраняване на родовото имущество. Това е задачата на дядо Йордан и баба Марга. Те са пазители на семейното огнище и трябва да съумеят да възпитат децата си в духа на патриархалния свят. Но този модел се нарушава в духа на новото време, когато хората започват да поставят себе си на преден план и когато лесно изкараните пари изместват труда на полето.

Повестта започва като приказка за вечната хармония в семейството на Йордан Герака. Той е трудолюбив мъж, успял да утрои имотите на прадедите си. В къщата му се издига бор, донесен от "светите рилски гори" от прадедите му. Той е символ на техния род, който се е съхранил от незапомнени времена. Жена му баба Марга се грижи за къщата и кръчмата и семейството: "Баба Марга и в къщи беше пълна господарка. Тя обичаше снахите и внучетата си, но се държеше строго с всички и когато кажеше нещо, искаше да бъде изпълнено." Те имат трима синове - Божан, Петър и Павел: "народени един след друг." Родовите закони са спазени, тримата синове имат жени и деца и всички живеят заедно - сплотени и щастливи.

След смъртта на баба Марга обаче настъпва хаос и се разрушава семейната връзка. Настъпва раздор между семействата н тримата синове. Започват спорове най - вече за наследство, пари и имоти:" Подир някоя година от обширния двор на Гераците не остана нищо. Той бе разделен, преграден и по него безразборно се издигаха недоправени плевници, сайванти, купи със сено" Всеки иска да вземе колкото се може повече за себе си. Дядо Йордан се опитва до последно да възроди хармонията, но напразно. Името герак се свързва с царска птица, който властва над небето, но след разрухата на семейството , къщата се превръща в убежище на змии: "В къщи изпълзяха като змии незнайно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли и отровиха мекия домашен покой, сладко сгряван толкова дълги години от любогрейната топлина на общото огнище."

Иронията се засилва и чрез имената на тримата синове, които са символи на християнството. Най големият син - Божан нарушава тази божа връзка като гони с псувни и викове божите пратеници (врабците, просяците и калугерите). Божан наследява от баща си трудолюбието, което се превръща в скъперничество. Петър е с добро и меко сърце, но в последствие се превръща в слабохарактерен и безволев човек и започва да пие. Дядо Йордан залага големи надежди на най - малкия си син Павел и смята, че той ще успее да продължи семейната традиция. Но и при него надделява лошото и също се пропива.

Не всички герои се поддават на изкушенията и лесния живот. Все пак остават такива, които избират мъченическия живот като Елка -"Скоро след заминаването на Павел Елка се измени страшно. Тя отслабна съвършено. Лицето й увехна и доби жълт, болничав цвят..., Йовка -"Лицето й бе сухо, бледно, дори прозрачно. Тя боледуваше постоянно.", Маргалака -"почерняло, измъчено лице"; Захаринчо ― "момченце с болнав вид". Те стават жертва на този нов свят, в който доброто сърце и душа нямат стойност и чрез мъченичество изкупват греховете на тръгналите по лош път роднини.

След известни мъки Елка умира. Дори това събитие не трогва Божан, който не отива на погребението, защото е зает с работа:" Божан не дойде на погребението. Той ограждаше някаква си нива вън от селото. Шествието, отивайки за гробищата, мина край него. Той свали шапка като чужд и щом заминаха, пак почна работата си.". Това е още едно доказателство за разпадналата се семейна връзка. Желанието за още и още пари е станало толкова голямо, че няма сила, която да го спре, дори и смъртта.

Всичко започва да се разпада. Дядо Йордан умира, Захаринчо е продаден като роб от собствения му чичо. Хаосът властва в къщата на Гераците" Подир някоя година от обширния двор на Гераците не остана нищо. Той бе разделен, преграден и по него безразборно се издигаха недооправени плевници, сайванти със сено. Навсякъде личаха локви и боклуци... Петър отсече големия бор, който пречеше на хармана му. Това свето дърво, обожавано от прадедите, рухна под брадвата на внуците и дълго лежа в калта.". Борът, който е бил символ на хармонията, сега рухва под брадвата на Петър и се превръща в символ на деградацията и разрушената хармония.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
ЛИС на произведението "Гераците" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.