Кръга „Мисъл“


Категория на документа: Литература


Кръга "Мисъл"

Началото на кръга "Мисъл" е поставено от Иван Шишманов, който кани в дома си добри писатели, с идея да направят списание, в което да се включва само стойностна литература. Първоначалната идея е била Иван Вазов да го оглави, но не след дълго той се отказва.

По името на списанието личи, че то ще залага на мисълта, на високата литература. Подзаглавието на списанието е "Литературно, обществено списание"-поместват се и исторически и педагогически трудове, новини свързани с изкуството.

След отказването на Вазов да стане редактор, тази роля поема д-р Кръстю Кръстев. Стремежът му е да издигне нивото на българската литература, тя трябва да излезе от своя прагматизъм и да започнат в нея да се развиват по абстрактни идеи.

По-късно редактори на списанието стават и Тодор Влайков, Стоян Михайловски, Иван Андрейчин, Кирил Христов и Пенчо Славейков. Те имат различни нагласи за това накъде трябва да се развива литературата ни. Т. Влайков е традиционалист, ценител на патриархалното, а Иван Андрейчин е модернист. Пенчо Славейков е почитател на немския модернизъм, като и Кирил Христов. За кръг все още не може да се говори, защото писателите все още нямат заявена позиция за развитието на литературата.

Единствения принцип, който следват е да се допускат само много добри творби.

През 1898г. в списанието постъпват три стихотворения от неизвестен автор-Пейо Крачолов, два от тях "Син на чужбина" и "Един песимист" се публикуват. Редакцията ги смята за изключителни. Към 1900г. постъпва и поемата "Калиопа", редакторите вече разбират, че Крачолов е голям талант. Обаче Пенчо Славейков не харесва името Крачолов и след дълго мислене си спират на Яворов. Пейо Яворов издава първата си стихосбирка с помощта на д-р Кръстев. След няколко месеца Яворов е вече в София и помага на списанието като сътрудник.

След 1900 г. списанието е напуснато от някои от редакторите си. Тодор Влайков и Стоян Михайловски се захващат с политика. Иван Андрейчин опитва да издава списание, но не може да се наложи сам като писател. Кирил Христов напуска със скандал.

Към 1903 г. редактори са Яворов, Славейков, д-р Кръстев и Петко Тодоров. Вече подзаглавието на списанието е "Литературно списание", намалени са текстовете извън хуманитаристиката. Тук вече има някакъв програмен текст. Списанието се издава до 1907 г., прекратено е по финансови причини и донякъде до изчерпване на текстовете и интереса на читателите.

Списанието има огромно значение за българската литература, особено с творбите издадени от началото на 20в.-представяне на модернистичните направления и с култа към качественото творчество.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кръга „Мисъл“ 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.