Константин Константинов


Категория на документа: Литература


Константин Константинов

Жизнен път
Константин Константинов е роден на 20 август 1890 в Сливен. Там той завършва средното си образование. През 1906 година се записва в Софийския университет, отначало във Физико-математическия, а по-късно в Правния факултет, който завършва през 1911 година. През 1911 година заминава в Париж с намерението да специализира. Там той се запознава в Н.Лилиев. През 1912 г. се връща в България поради липса на средства. Взема държавния си изпит и стажува в Софийския окръжен съд. През 1914 г. става съдия в Варненския окръжен съд. След Първата световна война постъпва в Софийския градски съд, отначало като зам.-прокурор, а после и като съдия. Бил е юрисконсулт на БЦКБ (1923-1924), адвокат на кооперативната централа "Напредък" (1935-1944). В периода 1945 г. - 1947 г. е председател на секция "Литература" в Камарата на науката и изкуството. Същевременно председателства в Съюза на българските писатели. Умира на 3.1.1970 г. в София.

Творчество
Константин Константинов прави първите си литературни опити през 1907 г. Тогава пише за списание "Българан". Сътрудничи в списанията: "Българска сбирка", "Наблюдател", "Наш живот", "Съвременна мисъл", "Златорог" и др. През 1914 г. апочва да издава списание "Звено" заедно с Димчо Дебелянов и Димитър Подвързачов. Членува в Съюза на на българските писатели. Той е автор на разкази , очерци, литературни есета, пътеписи и романи. Константинов има издадени 7 сборника с разкази, най-известен от които е "Ден по ден" издаден през 1938 г. Най-известната му творба е романът му "Кръв" (1933). Той има и още един роман на име "Сърцето в картонената кутия", който е в съавторство със Светослав Минков. Константин Константинов има само един пътепис "Нашата земя хубава" (1940). Издава своите мемоари, "Път през годините", през 1959 г. Константинов е издал 7 детски приказки, най-известни сред които: "Приказки за тебе" (1924), "Приключенията на котарака Мър-Мър" (1945) и "Малкият коминочистач".

Стил и особености
В историята на българската литература Константинов остава преди всичко с разказите си, в които най-добре се изявява пестеливият му, точен стил, умелото структуриране на сюжета и тънкият усет към психологията на героите.

Преводаческа дейност
Константинов владеел отлично френски и руски. Едни от най-известните творби, които е превел са:
 "Капитанската дъщеря" от Александър Пушкин
 "Война и мир" от Лев Толстой
 "Първа любов" от Иван Тургенев
 "Вечери в селцето край Диканка" от Николай Гогол
 "Малкия принц" от Антоан дьо Сент Екзюпери

Въпроси към класа
1. Къде и кога е роден Константин Константинов?
2. Каква специалност завършва в Софийския университет?
3. Къде се запознава с Николай Лилиев?
4. Къде работи като съдия?
5. Къде и кога умира?
6. Какво е типично за неговите разкази?
7. Кажете някои известни негови творби?
8. Кой са най-известните негови преводи?

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Константин Константинов 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.