Коментирайте образа на Растиняк в Дядо Горио


Категория на документа: Литература


"Коментирайте образа на Растиняк в "Дядо Горио"

Романът "Дядо Горио" на френският писател Оноре дъо Балзак представя реалистична картина на френското буржоазно общество в средата на 19-ти век като се показват конфликтите между отделната личност и общество. Балзак успява да внуши, че човек трябва не трябва да изразява емоциите си и да се остави да бъде воден само от парите, защото сърцето няма никаква стойност. Чрез образа на Йожен дъо Растиняк, автора доказва, че в този свят няма място за невинни и чисти хора.

Новият герой на епохата или Йожен става типичен пример за издигане в обществото без много труд. От сърдечен, мечтателен и нежен човек, той се превръща в безсърдечен егоист. Героят е отгледан от благородници в семейство със здрави традиции. Амбициран да постигне всичко, Растиняк пристига в Париж. Образът му е описан като впечатляващ - южняшко лице, сини очи, бяла кожа и черна коса. Много бързо достига до извода, че хората оценяват човека по това как изглежда и колко е богат, а не по това колко е умен.

Така започва историята на Растиняк, търсещ път към салоните на аристокрацията. Като образ той има много важна символична и композиционна роля, тъй като водещата тема в романа е постигането на успеха, а в неговия персонаж има различни цели водещи до провал или победа. В романът Растиняк е още твърде млад и според Балзак характерът не е вроден, а трябва да се придобие чрез градене на връзки с хората от неговото обкръжение. Това е и причината Йожен да е средище на различни възгледи за живота -
с дядо Горио го свързва схващането за семейство, с виконтеса дъо Босеан -схващането за съсловна определеност, с Анастази и Делфин -жаждата за наслаждения, с Вотрен -жаждата за могъщество и власт .

Младият студент по право е противоречива личност. Той е отвратен от възможността да живее мизерно във "Воке". Разбира, че с честност и труд много малко неща се постигат и това не е правилният начин. В романа се подчертава, че желанието на Растиняк да стане богат започва да се изпълва. Той навлиза в етапа на действено разграничаване от благородните жестове и душевна безскрупулност. Приема урока на виконтеса дъо Босеан, че висшето общество е за млади, неукрепнали още в покварата си умни и целеустремени младежи. Изводът е че колкото сте по-хладнокръвно пресметлив, толкова по-далеч ще стигнете.

Извън композиционните особености образът на Растиняк е силно свързан с историята. Неговата съдба е огледало на победата на ценностите на буржоазната цивилизация. Самият той усеща колко е голяма разликата между провинциалните си възгледи и парижките нрави.

В финала на романа си Балзак връща обратно към квартала и дома на мадам Воке. В свят без "никаква поезия" и "миризмата на нещо спарено, мухлясало и гранясало", не само в нейната къща а навсякъде. Така всички етични механизми на човешкото общуване са заразени от проказата на покварата.

Такъв герой е Йожен дьо Растиняк, който започва своя "поход" към висшето общество в романа "Дядо Горио" - роман изграден върху основата на контраста - от една страна, между герои, а от друга - между заобикалящите ги вещи и предмети. Основният контраст между герои е този между Растиняк и Горио. Единият щурмува обществото, а другият е изхвърлен от него заради фанатичната си бащина любов. Звездата на единия изгрява, а на другия вече е залязъл.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Коментирайте образа на Растиняк в Дядо Горио 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.