Илиада - Омир


Категория на документа: Литература


 По какъв начин е показано отношението на хората към войната и как реагират войниците на обявения и край. Кой е Терсит и какво е отношението на Омир към него.Физическа и нравствена характеристика на Терсит

Във втора песен от епическото произведение,,Илиада" Омир показава отношението на воиниците към воината,техните реакции след обявения краий на воината, физическата и нравствената характеристика на Терсит.

Отношението на войниците към войната във втора песен започва със сън,знамение изпратен от Зевс към цар Агамемном,които може да бъде приет като втора завръзка в епическото произведение,защото е причина за ново начало на боевете.Средствата с които Омир изразява непобедимия стремеж към мирен и изпълнен с хармония начин на живот са: сравнениq; преноснa употреби на думи и прилагателни имена.

След предложеното за завръщане по домовете си от цар Агамемнон, ахейските войни са склонни да се приберат, но Одисей се опитва да ги спре.

Още шумеше едиствен Терсит, неумерен в думи,

който в душатаси въдеше разни слова непристойни

дързостно това да разсмива събраните много аргийци

стига това да разсмива събраните много аргейци.

В тези строфи Омир показва, че Терсит е склонен да се примири с неуспехa на това пътуване до Троя . С това той показва, че не е обвзет от мисълта да превземе величествения град Троя .Терсит се явява като пълна противоположност на героите от омировото време,където героите са били силни,храбри, смели и обвзети от мисълта за победа . Също така името Терсит означава нахалник.

Омир описва Терсит като пълна противоположност на най- великият, силен,богоравен Ахил:

Между дошлите при Троя ахейци той беше наи-грозен:

С гърбица, куц, кривоглед, раменете му хилави бяха,

вгънати силно навътреи и сведени чак до гърдите.

Имаше остра глава само с няколко щрекнали косми.

В тези строфи Терсит е предствен като антигероичен образ в омировия епос. С толкова много недъзи с които Омир го е описал, става ясно, че той не е бил на бойното поле заради използваните епитетите - с хилави рамене вгънати силно навътре и сведени чак до гърдите.

Чрез образа на Терсит се представяедин пародийно обърнат образ на епическия геой.Той е карнавалният образ на Ахил.Терсит е пълна противоположност на епическата представа за героя като единство на изключителни физически и духовни качества.Неговата физическа недъгавост е в съответствие със страхливостта и злочестието му, с това че се бунтува и руши хай-важното благо, извоюваното от вождовете - единение на войнския колектив.

Във втора песен от произведението ,,Илиада" авторът Омир показва най-ясно отношението на войнитсите към войната, а именно техният блян за завръщане у дома , да живеят спокоен , мирен и хармоничен живот,а също така ни представя и Терсит като пълна противопожност на герой от омировото време .

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Илиада - Омир 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.