Христо Ботев - живот и творчество


Категория на документа: Литература


Христо Ботев-Живот и Творчество

от:Ивелина Борисова 11 б ; #12

Христо Ботев (Христо Ботйов Петков) роден през 1848 на 6 януари в Калофер,в семейството на известният учител,книжовник и деец-даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Хр. Ботев е български национален герой, революционер, поет и публицист. От 1854 до 1858 година Христо Ботев учи в Карлово, където баща му е учител. По-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през юни 1863 г. завършва калоферското трикласно училище. През октомври същата година с помощта на Найден Геров заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора одеска гимназия. Тогава прави и първите си поетични опити. През октомври и декември 1866 г. е учител в бесарабското село Задунаевка. Поради заболяване на баща му, през януари 1867 г. му се налага да се завърне в Калофер. По това време на 15 април във вестник "Гайда", редактиран от Петко Рачов Славейков, е публикувано първото стихотворение на Христо Ботев

-"Майце си".През лятото на 1868 г. Ботев се записва в четата на Жельо Войвода, на която е определен за секретар. Тогава написва стихотворението "На прощаване". По различни причини четата се разпада и не преминава Дунава.

- На 10 юни 1871 г. издава първия си вестник "Дума на българските емигранти".

- На 1 май 1873 г. издава сатиричния вестник "Будилник".
На 20-21 август 1874 година участва в общото събрание на Българския Революционен Централен Комитет ( БРЦК ) и след това продължава да работи като негов секретар.
След удара, нанесен на Вътрешната революционна организация, след обесването на В. Левски и колебанията на Л. Каравелов, начело на БРЦК застава Христо Ботев.
През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба"Радецки".
На 1 юни 1876 година е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Камарата вСтара планина.

Творчеството му е в много различни насоки. Той издава вестници,стиготворения,поеми..
Ето и някои от творбите му:
Елегии:
- "Майце си" 1867г. в Одеса - в.Гайда с това стихотворение ЛГ споделя тайните и страданията на душата си
- "Елегия" 8 август 1870 Публикува във в. Свобода
- "Към Брата си" - Публикува през Февруари 1868 година във вестник "Дунавска Зора" - Стихотворението е обръщение към брат му,
- "Обесването на Васил Левски" - 1876 година - Основния мотив на стихотворението е този за безутешната скръб породена от загубата на толкова велик герой.В творбата има 2 основни образа на майката-родина и на трагично загиналия син.

Баладата "Хаджи Димитър" публикувана във вестник "Независимост" през 1873 година - създадена във връзка с конкретно историческо лице, и изразява Ботевата представа за юнашката смърт на легендарния четник.

Поемата "На прощаване" публикувана през 1868 година - изградено във формата на изповед.

"До моето първо либе" публикувано за първи път през Юни 1871 година във вестник "Дума на българските емигранти" - Стихотворението е творба,в която героят за пореден път е натоварен с емоционалност,разпъвана между отрицанието и утвърждението.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Христо Ботев - живот и творчество 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.