Хектор - човекът воин


Категория на документа: ЛитератураПоемата на Омир "Илиада" е творба с народностен дух, защото чрез героите си и тяхната лична съдба поетът рисува народните съдбини. Героите са военни вождове, народни водачи, повели обикновените войни, които са безлична маса. Но фактът че вождовете са символи на тези предани им войни, чиято мощ се влива в тях и ги превръща в трудно сразими и величави, е показателен. И в това ни убеждава главният герой в "Илиада" - троянския вожд Хектор с подчертаната си човечност.
Чрез този си герой Омир набляга на хуманизма, спирайки се на богатството и сложността на човешката душевност. В условията на ужса и жестокостта които сее продължилата цяло десетилетие троянска война, моралните ценности на Хектор изпъкват, противопоставени на дивото първобитно геройство на Ахил.
Затова и Хектор възприемаме по-пълно, защото е представител на новия войн, когато войнатавойната не успява да му онеме човешкото достойнство. Принуден е да воюве, за да брани родната Троя. Този патриот и народен бранител е и дипломатът, опитващ се по мирен начин да спомогне за резрешаването на конфликта. Затова и замислен го виждаме преди двубоя с Ахил. Той би преговарял с него и е готов да "подели с ахейци, всички богатства, що крие великата Троя", както и да върне "Атриту Елена .... и всички богатства що Александър донесе с дъбоките кораби в Троя". Но героят знае че Ахил е воден от мъст - чувство, характерно застарите войни. Затова и е принуден да приеме двубоя. Мирни преговори с противник като Ахил са недопустими.
Двубоят между тези най-силни войни в пряк смисъл е сблъсък на желязо, но чувстваме, че под него туптят човешки сърца. В това няма съмнение. Облякъл доспехите на убития от него Патрокъл, светлобронният шлемовеец Хектор, е блестящ войн. Но в погледа му превес вземат човешките чувства. По свочта същност мобата му към Ахил да не поругава тялото му е хуманна:

Моля те аз за душата ти, за твойте
родители скъпи, спри се, деней ме
остявя на стръвните псета ахелийски

Макар че по природа Хектор е миролюбив човек, обичащ родната Троя и троянци, изпълнен с мечти да види невръсната си рожба пораснала и заела неговото място, прима двубоя пред стенте на града сам, не желаейки да жертва троянските войни. Той е човек но и войн, чиято чест не му позволява да допусне след време да се каже "някой по-негоден" от него: "Хектор войските погуби, че в своята се храброст излъга".
Животът му ще е осмислен, ако в решителните минути, в които съдбата на родината е поставена в ръцете му, той да я защити смело и самоотвержено, защото Хектор: синът, съпругът, бащата, е преди всичко достоен гражданин на Троя. Яростта и желанието да се прославят вонските му подвизи, отстъпват място на вовешката топлота. Той отстоява думите, казани пред любимата му съпруга Андромаха: "свикнал съм да бъда всякога храбър и в боя сред първи троянци да тичам, светлата слава на татка и своята слава да пазя".
Обаятелен и достъпен е той: готов на саможертва, защото е изключителен родолюбец. Мъка къса сърцето му, раздялата с баща и майка, с Андромаха и Астианакс. Много реалистично е емоционално е описана сцената на раздялата с тях. Не би изтърпал позора, ако ги види поробени. Затова и се сражава смело. Иска да победи и след години да кажат за "милото му чедо": "тоя надмина баща си". По своята емоционална пълнота и духовна възвишеност сцената на прощаването му с Андромаха, е ненадмината. Вълнува ни неговата бащина и съпружеска нежност: "целуна юначето и на ръце залюля го", а Андомаха " със ръце я погали".
Такъв е Омировият Хектор - герой, пред когото дири и Зевс се покланя:
"Мъка за мене, аз виждам с очите си как пред стените бяга юнак , мене свиден, и плаче сърце ми за него".
Когато усеща, че съдбата му вещае смърт, вижда и везните на Зевс да се накланят, хектовите думи са думи на герой:
"Ала не ще аз да падна страхливо, безславно в борбата, а ще извърша тук подвиг за приказ на бъдни потомства".
Затова и цяла Троя по-късно оплаква своя скъп и героичен син. Макар и безпристрастен като художник, рисуващ героите си, Омир ни представя извисено този си герой, наблягайки на човешките му мисли и чувства, на постъпките му на смел родолюбец и герой, които и днес ни зареждат с положителна енергия.
??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хектор - човекът воин 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.