Ги дьо Мопасан - "Бел Ами"


Категория на документа: ЛитератураМопасан има афинитет към възгледите на Шопенхауер и Ницше по отношение на жените , присъща му е неприязънта към женския пол. Може би неслучайно той конституира образа на един безчувствен мъж , койно не зачита жените , а чисто и просто се възползва от тях . Не му ли се е искало на 18-годишния юноша , дарил стихове на първата си любов и очаквал взаимност , да получи нещо повече от подигравка ? Но подигравката е факт и жената ( Фани ) се явява безчувствена , и с това пренася този епитет на целия женски пол . И не е ли логично като сублимация да се създаде като противовес образа на безчувствен мъж , използващ жените само като инструмент за удоволствие , власт и пари , захвърлящ ги , веднага щом станат непотребни .

Жените в романа си умират за Бел ами - даряват го с пари, жилища, вършат неговата работа , прощават му всичко . По този начин Мопасан отмъщава на женското съсловие , като унижава жените - обрисува ги без достойнство и самоуважение , купуващи си любов и ласки . Те са паднали в капана на Мъжа , хладнокръвен и безпощаден към тях .

Безспорно в по-късните творби на Мопасан се проявяват повече симптоми , които да ни дадат пълна клинична картина за автора - тогава умът му като че ли се уморява да осмисля външния видим свят и той отдава предпочитание на странните видения(фантазмите).Писателят изоставя привичния му сурово реалистичен метод на изобразяване и в новия му стил на писане проникват мотивите за осакатяването на човешката природа , за загрубяването на душите на хората , за заложените у човека деструктивни инстинкти .

Някои от тези черти са проявени и в " Бел ами " - героят също е лишен от душевност , сякаш е марионетка , водена от първични , хтонични нужди - сексуален глад , жажда за власт и потъпкване на всичко , което остане по-долу от него .

Този герой на Мопасан би могъл да се възприеме и като обобщаващо въплъщение на невъздържаното сексуално желание , тъй като всичките му интелектуални усилия се свеждат до изкусната експлоатация на вроденото му силно инстинктивно влечение към красивите жени . Наистина в " Бел ами " разказвачът Мопасан проявява особен интерес към креватните авантюри на протагониста в романа . Неслучайно творбата завършва с фраза , в чийто финал се появява думата lit (легло , фр.) .

Чрез психологическия анализ на модната амбиция да се преуспее в живота с цената на всичко , романът на Мопасан се превръща във впечатляващо правдиво свидетелство за деградацията , която минира социалните нрави на Франция в края на 19. век . Ключът за разчитането на заложените в него послания може да се търси в естетическите пристрастия на романистите - натуралисти .

Използвана литература :

Мопасан , Ги дьо , 1958г. , " Избрани съчинения" Том 2 - Романи , изд. "Народна култура "
" Ги дьо Мопасан - Живот и творчество " - извлечено от www.referati.org
сп . " Български език " - Елка Бабачева - " Човешкото достойнство според романите " Дядо Горио "от Балзак , " Бел ами " от Мопасан и "Цената " от Марко Семов
вестник " Гимназист ":
брой 14 /2006 - " Ги дьо Мопасан - "Бел ами" - Любовта като разменна монета според морала на обществото в романа "
брой 19 /2005 - " Ги дьо Мопасан - "Бел ами " - Проблемът за продажността в романа "Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ги дьо Мопасан - "Бел Ами" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.