Древногръцки богове


Категория на документа: Литература


Атина изобретила флейтата, но видяла, че това я загрозява и затова я проклела този, който я намери да бъде наказан жестоко. Фригийският пастир Марсий я намерил и започнал да свири . Той се възгордял и предизвикал самия Аполон. Богът победил и за наказание го одрал и закачил кожата в пещерата Келени във Фригия. Тя винаги потрепвала, когато чуела флейта и стояла неподвижна, когато чуела лира.

Ескулап

Аполон лекува и болести, а синът му Ескулап (Асклепий), който бил отгледан от мъдрия кентавър Хирон в планината Пелион станал толкова изкусен лекар, че надминал Хирон . Не само лекувал, но и съживявал мъртвите. Това разгневило Зевс и той го поразил с Мълния. Най-голямото светилище на Ескулап е в Епидавър.

Навсякъде почитат Аполон като бог на изкуствата, светлината, покровител на моряците. По почит е равен на баща си Зевс Гръмотвержец.

АРТЕМИДА

Тя е родена на Делос с брат си Аполон. И двамата обичат майка си Лето. Артемида дава живот на всичко. Тя благославя брака, лекува и праща болести.

Тя се разхожда в горите с лък и колчан стрели. Нищо не може да убегне на стрелите й . Около нея са спътничките й - нимфите. Когато се уморят, тя отива в Делфи при брат си и заедно с музите и нимфите играе хоро, но тя е по-хубава от тях и една глава по-висока. Артемида си почива също и в прохладни пещери, далеч от погледа на смъртните.

Актеон

Веднъж синът на Автоноя заедно с приятели ловувал в Китерон. Автоноя е дъщеря на тиванския цар Кадъм. Актеон влязъл сам в посветената на Артемида долина Гергафия. Отправил се към пещерата, където точно тогава се готвела да се къпе Артемида. Като влязъл, нимфите се събрали около богинята, за да не я види. А тя от гняв го превърнала в елен. След това приятелите му, без да знаят, че това е техният приятел, го убили.

АТИНА ПАЛАДА

Раждането на Атина

Атина Палада била родена от самия Зевс. Той знаел, че богинята на разума Метида ще му роди 2 деца- дъщеря Атина и син с необикновен ум. Мойрите му открили, че именно този син ще го свали от власт. Затова Зевс приспал богинята и я погълнал. Но след време получил ужасно главоболие и помолил Хефест да му разреже главата и оттам изкочила богиня Атина в пълно бойно снаражение, разтърсвайки цял Олимп с бойния си вик. В сините й очи грее божествена мъдрост, Атина е с неземна властна красота. Тя е любима дъщеря на Зевс, покровителства героите и е ненадмината тъкачка.

Арахна

Лидийката Арахна се опитала да надмине великата богиня. Тази жена, превъзхождала всички жени по тъкане и предизвикала самата Атина. Богинята изтъкала Атинския акропол и спора й с Посейдон. 12 богове следят спора . Посейдон удря земята с тризъбеца си и потича солен извор, а Атина забива копие в земята и оттам пораства маслиново дърво. Атина печели. По ъглите е изобразила как боговете наказват хората и всичко е обточено с маслинови клонки . Арахна пък представя боговете като подвластни на човешките страсти и ги е обкръжила с цветя, преплетени с бръшлян. Но все пак Атина побеждава и разкъсва арахниното платно. Нещастната Арахна се обесва, а Атина я превръща в паяк, да тъче вечно.

ХЕРМЕС

Бог Хермес, пратеникът на боговете, е син на Зевс и плеядата Мая и се е родил в аркадската пещера Килена. Той се пренася с бързината на мисълта от Олимп до другия край на света, със своите крилати сандали кадицеи; той също затваря за сън човешките очи и отвежда другите в Хадес. Той е покровител на пътища, търговци, пътници, атлети, оратори, крадци. Той е бог на красноречието, извъртането и измамата; изобретил е буквите, цифрите и мерките. Толкова е ловък, че на шега откраднал зевсовия скиптър, тризъбеца на Посейдон, златните стрели и лък на Аполон и аресовия меч.

Хермес отвлича кравите на Аполон

Изскочил от люлката си Хермес и на входа на пещерата направил първата лира от черупка на костенурка. Отправил се към Пиерея, Македония, където Аполон пасял кравите на боговете. Заделил 50 и си тръгнал към Пелопонес . В Беотия срещнал старец и му обещал една крава, ако не каже, че го е виждал. Но за да го провери, се превърнал в друг човек и му обещал крава и бик. Старецът му казал, че е виждал момче с крави. За наказание Хермес го превърнал в скала. Като стигнал в Пилос принесъл в жертва 2 крави, а другите скрил в пещера, но ги вкарал заднишком, за да изглежда, че излизат от там. След като се върнал в пещерата, се появил Аполон и се опитал да го накара да каже къде са кравите, но Хермес извъртал. Накрая Зевс му заповядал да ги върне. По пътя към Пилос Хермес взел лирата и засвирил. Аполон попитал за колко ще му я продаде и изврътливият бог му казал, че за откраднатите крави ще му я даде. Но за да се развлича, докато пасе кравите, Хермес изобретил така обичаната от овчарите сиринга.

АРЕС
Арес е бог на войната и поради неговата кръвожадност е омразен на Зевс и той желаел да го запрати в Тартара. Има двама сина: Деймос и Фобос (ужас и страх).Те го следват заедно с богините Ерида и Енюо (раздор и убийство). Арес изключително много се радва на битките, кръвопролитията и труповете. Често обаче е побеждаван от Атина Палада с мъдрост и спокойствие. С нейна помощ го ранява Диомед в Илиада, Арес изревава като 10 хил. войни. Атина го побеждава и когато Афродита му се притичва на помощ.

АФРОДИТА
Афродита е богиня на любовта и никой не може да избегне нейната власт, с изключение на Атина, Хестия и Артемида. Има златна коса и е олицетворение на младостта. Когато върви слънцето грее по-силно, цветята цъфтят по-пищно, около нея се умилкват диви зверове. Нейни спътници са Хорите и Харитите (красота и грация). Родена е близо до остров Китера от морската пяна, а лек ветрец я довел до остров Кипър. Там я намерили Хорите. Ерос и Химерос (страстната любов) я отвели на Олимп.

Пигмалион
Пигмалион е велик кипърски ваятел, който мразел жените. Веднъж обаче направил красива статуя от бяла слонова кост и се влюбил в нея, че чак й правил подаръци. Често си мечтаел тя да бъде жива. През празниците на Афродита принесъл в жертва на богинята бяла телица с позлатени рога и помолил да му бъде дадена жена, като статуята му, при което лумнал огъня в жертвеника. Като се върнал в къщи статуята била оживяла.

Нарцис
Нарцис е син на Кефис (речен бог) и на Лавриона (нимфа). Той обичал само себе си. Веднъж като се загубил в гората срещнал Ехо, която, наказана от Хера, не можела да говори и повтаряла само последната дума на събеседника си. Нарцис я отблъснал, както правил с всички останали. Една нимфа обаче го проклела, а и Афродита го намразила, че като спрял да пие вода на един ручей и се вгледал във водата се влюбил в отражението си. Не ядял и не пиел вода, само гледал себе си във водата. След време осъзнал, че този образ е неговия и проклел съдбата си. Когато заплакал и сълзите му западали във водата, образът се изгубил и той го завикал да се върне. Така умрял пред погледа на Ехо и когато нимфите решили да го погребат, там, където паднала главата му, поникнал нарцис – цветето на смъртта.

Адонис
Адонис бил син на кипърския цар и възлюбен на Афродита. Тя често ходила с него на лов, като го молела да се пази. От любов тя забравила своята красота и когато научила, че е убит от глиган, тръгнала да го търси. Когато го намерила дълго плакала и заповядала от кръвта му да изникне съсънка. Зевс заповядал на Хадес и Персефона всяка година да пускат Адонис на земята и той живеел половин година с Афродита и половин година при Хадес.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Древногръцки богове 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.