Древногръцки богове


Категория на документа: Литература


Крепостта имала седем врати и срещу всяка един предводител: срещу Пройтидската – Тидей (с шлем с три гребена и щит, върху който било изобразено нощното небе); срещу вратата на Електра – Капаней (казвал че ще превземе града и дори Зевс няма да го възпре,а върху щита му имало гол герой с факел);Етеокъл потомък на Пройт – Нейската врата (върху щита – човек изкачващ се по стълба на кула на обсаден град и надпис :”И сам бог Арес няма да ме свали!”);Хипомедонт срещу вратата на Атина (върху щита – Тифон изригващ пламък); Амфиарай – Хомолоидската порта (няма емблема върху щита); Полинейк – седмата врата (богиня водеща въоръжен герой, а надписът гласял: ”Аз ще възвърна този мъж като победител в неговия град и в дома на дедите му”). Етеокъл поел вратата срещу която бил брат му. Срещу Тидей – Меланип син на Астах, спартосов потомък, срещу Капаней – Полифонт закрилян от Артемида, срещу Етеокъл Проитид – Мегарей син на Креонт,срещу Хипомедонт – Хипербий син на Ойнор,срещу Амфиарай – Лейстен младеж по сили старец по ум.
Тирезий предсказал че ще победи Тива ако син на Креонт бъде принесен в жертва на Арес който още се сърдел задето Кадъм убил посветения нему змей. Като узнал младия Менойкей пробол гърдите си с меч на градските стени срещу пещерата където някога живял змея.Започнала битка и мнозина загинали.Войските решили,че Етеокъл и Полинейк трябвало да решат изхода на войната в двубой.Сбъднало се проклятието на Едип и те се изправили един срещу друг.Полинейк в края на краищата издъхващ пронизал гръдта на брат си. Битката продължила. Загинали всички без Адраст, който се спасил на коня си Арейон (рожба на Посейдон и Деметра, Посейдон пожелал Деметра но понеже скърбяла за дъщеря си Персефона се превърнала в кобила за да се скрие, но Посейдон се превърнал в кон и я яхнал; Вели: тролски хумор)Тидей бил тежко ранен в корема. Богиня Атина чиито любимец бил, измолила от баща си безсмъртие за него чрез чудодейна трева.Тогава обаче Амфиарай отсякъл главата на Меланип, който ранил Тидей и му я хвърлил.Тидей в ярост я разцепил и изпил мозъка. Отвратена Атина се отказала. Тидей я помолил поне синът му Диомед да притежава това безсмъртие.
Упоени от победата Тиванците отказали да върнат телата на загиналите. Майките и жените се обърнали за помощ към Тезей.Според една версия Тезей постигнал връщането на телата чрез война, а според друга чрез мир.

Труповете на Аргоските вождове били пренесени в Елевзин,където на голяма ритуална клада се хвърлили да “придружи” Капаней, жена му Евдана, дъщеря на Ифит.

Антигона
В Тива след смъртта на Етеокъл цар станал Креонт.Той никому не позволявал да вземе труповете на враговете и дори сложил стража.Антигона обаче отвлякла трупа на Полиник и го погребала, заради което била наказана – погребана жива в гробницата, където се обесила, а след това и Хемон (син на Креонт) нейният годеник, се пронизал с меч пред баща си. След това майка му Евридика направила същото.

Походът на Епигоните
Десет години след похода на Седемте, техните потомци (Епигони-потомци) решили да отмъстят на Тива. В този поход взема участие Айгиалей, синът на Адраст, Алкмеон - син на Амфиарай, Диомед – син на Тидей, Терсандър – син на Полиник, Промах – син на Партенопай, Стенел син на Капаней, Полидор – син на Хипомедонт и Евриал – син на Менестей. Този път боговете покровителствали нападателите на Тива.
Делфийският оракул им предрекъл победа, ако вземе участие Амфиараевият син Алкмеон. Той обаче дълго не се решавал, понеже трябвало да изпълни последната воля на баща си – да погуби майка си. Терсандър, както баща си , решил да спечели доверието на Алкмеоновата майка Ерифила. Той подарил дрехата на Хармония, изтъкана от Атина Палада . Тя настояла това, децата й ( Алкмеон и Амфилох ) , да участват в похода. Войските тръгнали от Аргос с вожд Диомед.
Те се допитали до оракула на Амфиарай в ?потния? край Тива. Оракулът отговорил, че вижда Алкмеон да влиза победоносно в Тива. Щял да загине само Айгиалей – син на спасилия се Адраст. Като стигнали до Седмовратата Тива и започнала битка , в която Лаодамант , син на Етеокъл и предводител на тиванците, убил Айгиалей. Алкмеон обаче го убил. Тиванците отстъпили в крепостта. Те започнали преговори, а през нощта тайно напуснали Тива, водени от прорицателя Тирезий. Стигнали до извора на нимфата Телпуза, където Тирезий издъхнал . След дълго вървене стигнали до Хестиотида в Тесалия и се заселили там. Епигоните разграбили и разрушили Тива. Най-хубавата част от плячката, включително и дъщерята на Тирезий - Манто, били дадени като дар на Делфийския оракул.
Терсандър възстановил Тива и станал неин владетел , а останалите се завърнали в родината си.

Алкмеон
Когато Алкмеон се завърнал в родината си , убил майка си Тя проклела него и страната , която му даде убежище. Ериниите го преследвали навсякъде . След това стигнал при цар Фегей в Псофида (Аркадия), който го очистил от оскверняването му с убийство. Алкмеон се оженил за Арсиноя - царската дъщеря. Заради проклятието страшен глад и чума сполетели Псофида. Пития му казала да отиде при речния бог Ахелой, където ще бъде очистен и ще намери покой в страна, която не съществувала , когато майка му го проклела. На път се отбил в Калидон при Ойней , който го приел гостоприемно. Бил също при теспротите (народ , живеещ в Епир , който го прогонил).
Речният бог Ахелой го очистил, дал му за жена дъщеря си Калироя . Алкмеон се заселил при устието на река Ахелой на един новообразувал се остров. Това била въпросната страна , която не съществувала, когато майка му го проклела. Калироя узнала за огърлицата на Хармония , подарени на Ерифила , и ги поискала.
Алкмеон отишъл в Псофида и поискал от Фегей (Фигей) огърлицата и пеплоса, заявявайки , че иска да ги посвети на Делфийския оракул. Фегей повярвал и му ги дал, но един роб на Алкмеон му разкрил истината и царят изпратил синовете си Проной и Агенор да убият от засада Алкмеон. Така той загинал.
Калироя , която имала връзка със Зевс, измолила синовете й Амфотер и Акарнан за една нощ да възмъжеят и да отмъстят на Фигей и синовете му. Това се случило и заминали за Тегея при цар Агапенор и там убили Проной и Агенор , а после в Псофида убили и самия Фигей.
Акарнан и Амфотер взели пеплоса и огърлицата на Кадмовата Псена, които носели всекиму нещастие , и със съгласието на майка си ги посветили на Делфийския Аполон. Акарнан и Амфотер се забелили в Епир и основали страна , която по името на Акарнан била наречена Акарнания.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Древногръцки богове 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.