Детска и юношеска литература


Категория на документа: Литература


Третото разделение е по отношение на тяхното съзнание за авторство. От кръга "Мисъл" нататък творческият акт и автора се мислят като уникални.Детската литература се характеризира с огромна стериотипност и много висока повторителност,но в нея няма един спор за авторството. В нея авторът възпроизвежда вече готови модели,а не се стреми към уникалност.
8.Социален образ на детския писател
Онзи образ,който съществува в образа на публиката.Той няма силен и въздействащ соц. образ,тъй като при него връзката м/у творчеството и реалната човешка биография не може да бъде осъществена така както е в лит за възрастни,където работи формулата сливане на живот с творчество. Соц. образ на детския писател се свежда само до баща и учител.
9.Образът на детето като читател
Детската лирика изгражда образа на детето като читател м/у два парадокса:
- В долната си възрастова граница - читателят е парадоксален в най-буквалния смисъл,защото не може да чете
- В горната възрастова граница - също е парадоксален,но защото вече може да чете,т.е да разбира литературата,само че тогава той не е читател на детска лит.
10.Жанрови стадий на приказката
-Фолклорната приказка - съществува в рамките на предмодерната затворена остаряла фолклорна култура,съществува под формата на многобройни устни варианти,по разпространение е регионална,а в езиково отношение диалектна и не е предназначена специално за деца.
-Авторизираната приказка - съществува в рамките на модерна култура с отворени комуникации и медии .Тя има фиксиран писмен текст,по разпространение е общонационална,а чрез преводи и над национална,в езиково отношение е книжовна и е предназначена специално за деца.Авторизираната приказка има автор,който взема сюжета от фолклора,но налага идеите и особеностите от своето време.Всяка такава приказка представлява отделна и самостойна творба.
-Литературна приказка - тя е авторска и възниква в Европа през първата половина на 17 век. За първа такава книга тогава се смята "Пентамерон" на Джанбатиста Базиле. Началото на приказката не е свързана с детската литература,защото тя още не е възникнала. Литературната приказка има главна особеност,която я отличава от останалите две приказки -сюжетът е независим от фолклора,авторът сам си го измисля,това обаче не означава,че няма общо с фолклора.Авторът може да използва фолклорни мотиви и дори цели сюжети,но задължително променя техния смисъл .

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Детска и юношеска литература 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.