Анализ на "Доктор Живаго" от Борис Пастернак


Категория на документа: Литература


 Доктор Живаго - Борис Пастернак

Издаването на романа в Русия става невъзможно поради позицията заемана от ръководството на съюза на писателите.В края на 1958 година романът е издаден на всички европейски езици. На руски език романът излиза след около тридесет години.

Романът претърпява много редакции и е имал няколко заглавия:"Свещта гореше" , "Момичето и момчето".Накрая Борис Пастернак избира "Доктор Живаго".

Пред нас се издига образ като Юрий Живаго, показвайки ни живота на човека в това времe. Това е разказ за един свят на стремежи, мечти и постижения, непознат в Русия за това време. Въплъщение на суровост и изпитания, които революцията налага над човешката личност, гордост, чест, усърдие и издръжливост. Главните герои в романа- Лара, Юрий, Тоня и Павел са свързани помежду си. Живаго изживява много в своето детство. Още като дете остава сирак . Майка му - Мария Живаго - е благородна жена, която умира твърде млада. Първите библейски мотиви в романа са въведени именно чрез нейното име - Мария - името на божията майка. Той е прибран от семейството на Тоня, за която по-късно ще се ожени.Нейното семейство е от интелигенцията и благодарение на него Живаго става лекар,но той през цялото време пише.За другите той е лекар,но за себе си той е истински поет. Централна за романа е темата за творчеството и заедно с това за традициите и приемствеността.

Семейството на Лара ( Лариса) пристига в града и майка и отваря шивашко ателие.На едно коледно тържество Юрий среща Лара за първи път ,която ранява Комаровски,но не успява да го убие.Комаровски е бил любовник на майката на Лара ,а след това и неин .Втората среща на Юрий и Лариса е по време на Първата Световна война,в която Живаго е лекар на фронта а Лара медицинска сестра там.Тогава се влюбват.
Пълната противоположност на Юрий е жестокият Павел Антипов, той участва в революцията на страната на червените. Двамата герои обаче не са само противопоставени, но и съпоставени. Това, че и двамата са свързани с Лара също не е случайно. Образът на Лара е класически за Русия. В руския класически роман има няколко женски образа, символизиращи Русия, някои по-пълнокръвни, други недотам, но връзката пак я има- Татяна Ларина при Пушкин, . Лара също е метонимичен образ на Русия,символ на самият живот.Лариса се жени за Павел Антипов и им се ражда момиченце-Катя.На Павел бързо му омръзва семейният живот и се включва в Октомврийската революция.Юрий и Павел се срещат във влака,който символизира революцията,когато Юрий и Тоня отиват в семейното имение "Варикино"близо до град Юрятин.В Юрятин Живаго и Лара се срещат за 3-ти път и започват роман.При едно от връщанията на Живаго от Юрятин към към семейното имение Варикино той е пленен ,но успява да избяга.След Октомврийската революция (1917) през 1918 Тоня и децата заминават за Париж,а Юрий прибира Лара и дъщеря й Катя да живеят при него във Варикино.Доктор Живаго се отказва от лекарската професия и става поет ,чиято муза и вдъхновение е Лара.Започва да пише стихове ,които стават самостоятелна част в края на романа.

Комаровски казва ,че Лара ще бъде убита,тъй като е омъжена за революционер ,затова Лара тръгва за Монголия ,но по пътя се ражда Таня,която тя оставя.След заминаването на Лара Павел Антипов се появява във Варикино и след разговор с Живаго се самоубива.В романа се разкрива темата за живота и смъртта, за живия и мъртвия човек.Юрий се завръща в стария си дом , където дъщерята на дворника Марина го съжалява ,сближават се и тя ражда 2 деца от него .

Появява се образът на Евгаф Живаго (може да се разгледжда като прототип на брата на Пастернак - Александър) ,който е полубрат на Юрий и му намира работа в 1 клиника,но в 1-вият работен ден на Живаго му става лошо в трамвая и той умира.В деня на погребението Лариса се появява .Тя прави подбор на стиховете на Живаго,за да издадат стихосбирка .Тя излиза и не се връща повече-с това е представен проблемът за безследно изчезналите хора в Русия през 30-те години.

По време на Втората световна война приятелите на Юрий Живаго се запознават с Таня(дъщерята на Лара и Живаго).Тя се среща с Евграф Живаго,който иска да и помогне да си устрои живота.

Стиховете ,поместени в края на романа засягат темата за Бога -"Гециманската градина",за смисъла на човешкия живот и изборите в него,темата за любовта и творческия процес.

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на "Доктор Живаго" от Борис Пастернак 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.