"Хари Потър" на Дж. Роулинг - най-четената съвременна детска книга


Категория на документа: Литература


Огромно чудовище - това е най-едрия дракон, достигащ шест тона. Покрит с металносиви нокти и въоръжен с дълги нокти, този звяр гледа с тъмночервените си очи заплашително. Знае се, че тези дракони опустошават цели селища, а през 1799 един вдигнал цял кораб!
Както виждате, светът на "Хари Потър" гъмжи от дракони и в първите четири книги малкия магьосник се е сблъскал с много малка част от тях, докато останалите, описани в книжката "Fantastic Beasts & Where to Find Them" все още го очакват!
Куидич

За играта
Магьосническа игра във въздуха. Играе се на игрище с по три голови стълба на всеки край. Всеки от стълбовете завършва с обръч. Играят два отбора с по седем играча, които летят с метли. За игра се използват четери топки.
Топки
Коуфъл - ярко червена топка, голяма колкото футболната. Подхвърля се от гончиите, които трябва да я вкарат в един от трите обръча на другия отбор. Попадението носи 10 точки. В началото куофъла е бил от кожа. Само той от четерите топки за Куидич първоначално не е омагьосан, а е просто закърпена кожена топка, често със закъчен ремък към него. Някои куофъли имали и дупки за пръстите, нещо подобно на топките за боулинг. След като през 1875 година е било измислено Улавящото заклинание, са премахнати ремъците и дупките от куофъла, защото вече е било възможно да се държи с една ръка.
Блъджъри - две еднакви топки, черни като катран и малко по-малки от коуфъла. Те се стрелкат насам-натам насочвани от биячите с цел да съборят някой играч от противниковия отбор. Първоначално блъджърите са били летящи камъни. След което били усъвършенствани до изрязани камъни във формата на топки. Това имало своето неудобство. При удар от страна на Биячите блъджърите можели да се пукнат, дори да се пръснат, което ще означава, че до края на мача играчите от двата отбора ще бъдат преследвани от летящ едрозърнест пясък. Поради тази причина в началото на 16 век някои отбори по Куидич започнали да експериментират с метални блъджъри. Малко след това отборите се оплакали, че блъджърите били като топки за оръдие. Били направени и опити с олово, но се оказали отново неуспешни, защото когато блъджъра бива ударен от бияча топката се деформирала и нарушавала движението си докато лети. В днешни дни блъджърите са направени от желязо и са с диаметър 25 см.
Снич - златна топка с размера на топка за голф и с пърхащи крила. Тя е най-важната топка в играта. Когато търсача я хване свършва играта. Тя му носи 150 точки. Преди да бъде изобретен златният снич, търсача е трябвало за хване златният сниджет. Сниджета е малка птичка с размерите на орех. Тя била сменена със златния снич, защото повечето пъти когато сниджета бил хващан, магьосниците го смачквали несъзнателно.

Играчи
Гончии - трима играчи, които се опитват да вкарат коуфъла в един от трите обръчи на другия отбор (нападатели). На този пост са малко промените които са направени откакто е измислен куидичът. Преди гончията е трябвало да вкарва куофъла в кошница, но през 1884 година е направена промяна и края на головия стълб е станал обръч. Другото съществено правило е направено 1 година след 1884. В полето за отбелязване на точки има право да влиза само гончията с къофъла, друг гончия от същия отбор няма право да е в полето. В случай че са двама и вкарат гол, то гола се отменя.
Пазач - един играч, който пази обръчите (еквивалент на футболния вратар). В началото, когато Куидичът е бил измислен пазача е можел да вкарва голове като гончиите, докато сега няма това право. Тогава функциите му на пазач са били доста по лесни. Сега обаче вече има поле за отбелязване на точки и пазача няма право да го напуска, а трябва да седи в него и да пази трите голови стълба.
Биячи - това са двама играча. Тяхната първа задача е да пазят съотборниците си от блъджърите с помощта на малки бухалки. Те никога не са отбелязвали голове, нито са държали куофъла. Биячите трябва да имат физическа сила да отблъскват блъджърите. По тази причина на този пост, за разлика от другите има тенденция да се поставят мъже магьосници, а не жени. Биячите трябва да имат и отлично чувсто за баланс, защото понякога може да им се наложи да пуснат метлата и с две ръце да ударят блъджъра.
Търсач - обикновенно търсачите са най-леките и бързи летци. Те трябва да имат остър поглед и способността да летят с една ръка или без ръце. Естествено тяхното значение за резлутата на мача е най-голямо, тъй като почти винаги изхода на мача се решава от това кой от двамата търсачи ще хване златния снич. Затова и търсачите много често биват фаулирани от противниковия отбор. Обикновенно те са най-добрите летци на игрището, но и те са играчите, които получават най-лошите наранявания.

Правила
Правилата са написани от Отдела за магически игри и споротове през 1750 година:
1. Няма ограничение на каква височина може да лети всеки един играч. Просто не трябва да седи на границата на игрището. Ако прелети над тази гранциа, неговият или нейният тим трябва да предаде куофъла на другия отбор.
2. Капитанът на тима може да поиска таймаут след като сигнализира за съдията. Това е единственото време през което на играчите име е позволено да докосват земята по време на мача. Таймаута може да продължи до 2 часа, ако преди това са били играни 12 часа. Ако тимът не се завърне след изтичането на двата часа отбора се дискфалифицира.
3. Съдията може да отсъди свободно хвърляне по головите стълбове. Гончията който ще изплъни хвърлянето трябва да лети от централния кръг на игрището до полето за отбелязване на точки. Всички играчи освен вратаря, на когото бият удара трябва да са готови веднага да продължат да играят, в случай че ударът е спасен.
4. Куофълът може да бъде грабнат от даден играч, но само при усовие, че играчат който отнема куофълът не държи за никой част от тялото другия играч.
5. Ако се нарани даден играч, отбора няма право на смяна. Ако след оказването на мед. помощ играча не се върне в игра, отбора завършва мача без него.
6. Позволява се носенето на магически пръчки на игрището, но при условие, че не бъдат използвани срещу играч от другия отбор, метла на играч от другия отбор, рефер, нито една от топките или член от тълпата.
7. Играта на Куидич приключва само тогава, когато златният снич е хванат или след взаймно съгласие между капитаните на двата отбора.

Съдия - Съдия на куидичен мач може да бъде работа само за някой смел магьосник или магьосница. Ефективния съдия на куидичен мач трябва да бъде повече от експертен летец. Той или тя трябва да наблюдава поведението на всеки един от четеринадесетте играча на игрището. Затова и най-честите наранявания на съдиите са на врата. На професионални мачове реферите са подпомагани от официални лица, които седят около границата на игрището и следят някои от играчие или топките да не стоят извън тази границата. Във Великобритания съдиите са избирани от Отдела за магически игри и спортове. Те трябва да преминат трудни летателни тестове и изпити, който са проверка на знанията им по куидич, както и да доакжат в серия от тестови ситуации, че по време на мача в момент на ярост на играч или когато той е под високо напрежение, няма да омагьоса или прокълне играча.

Интересни факти
* Най-дългата игра на куидич е протекла цели 3 месеца докато снича е бил заловен.
* През 1473 година се състояло първото в историята Световно първенство по куидич. На него са приложени всички известни 700 начина за фаулиране.
* През 1884 година в Бодминската пустош играчите на двата отбора се предали тъй като се отвратили от неспособноста на двамата търсача 6 месеца да не могат да хванат златният снич.
* През 1357 година Киприян Йодъл, рефер по куидич от Норфолк, е убит по време на мач от зрителско заклинание.

Хари Потър и Философският камък
В тиха вечер пред вратата на една от къщите на тиха уличка е оставено момченце с мълниевиден белег на челото... Десет години по-късно порасналият Хари Потър научава, че е магьосник и дете на магьосници, и отива да учи в най-доброто училище за магия и вълшебство - "Хогуортс". Предстоят му учебни занимания с магии и отвари, часове по вълшебство и трансфигурация, изключителни постижения върху летяща метла в спорта на магьосниците куидич. Храбър, съобразителен и подкрепян от верните си приятели, Хари успява да запази самообладание дори в невъобразимо тежки ситуации и да сломи Волдемор - най-могъщия Черен магьосник.

Хари Потър и Стаята на тайните
През втората учебна година в училището за магия и вълшебство "Хогуортс" умът и силата на духа на Хари са подложени на върховни изпитания. Патилата му започват още при пристигането с летяща кола вместо с училищния влак. Сред учениците се разгарят опасни противоречия - между тях има и деца на не-магьосници, така наречените мъгъли, които са застрашени от отмъщението на Наследника на Слидерин. Хари започва да чува зловещ шепот из коридорите, а по-късно попада на смайващ самопишещ дневник. За втори път момчето се среща със злия Волдемор, който този път се е съюзил с уникално зловещо чудовище.

Хари Потър и затворникът от Азкабан
Третата книга от поредицата за Хари Потър започва с тотално нарушаване на строгите правила в магическия свят. На невръстните магьосници им е забранено да правят магии в света на мъгълите, но накърненото достойнство подтиква Хари към извършване на перфектна издувателна магия в дома на противното мъгълско семейство Дърсли, където е отраснал. И започват новите му приключения. От затвора за магьосници по необясним начин е успял да избяга крайно опасен престъпник, обвинен в убийство на тринайсет души. От подслушан разговор Хари разбира, че беглецът ще иска да се добере именно до него. Загадките стават все повече и все по-сложни, около Хари се явяват зловещи призрачни създания, затворникът открито атакува... Но малкият магьосник не се предава, напротив - започва специално обучение за самозащита. Неговите лични страхове и кошмари се заплитат в горещо кълбо и разплитането им ще разкрие истината за част от историята на училището и някои от най-добрите му възпитаници... Тази истина е красива и страшна!

Хари Потър и Огненият бокал
Краят на ваканцията наближава и скоро Хари Потър, вече четиринайсетгодишен, ще се отправи за четвърти път към училището за магия и вълшебство "Хогуортс" и към своето четвърто приключение в света на вълшебниците. Но преди експрес "Хогуортс" да потегли към величествения замък, предстои краят на едно вълнуващо състезание. Пред очите на сто хиляди магьосници от цял свят ще се състои финалът на Световното първенство по куидич - Ирландия срещу... България! Хари и най-добрите му приятели - Хърмаяни и Рон, ще съпреживеят схватката за световната титла. Безброй ръце ще ръкопляскат на българския търсач Виктор Крум, който е сред най-популярните състезатели по куидич в света. Фантастичните вийли - талисмани на българския национален отбор, ще се носят в луд танц. Как ли ще завърши този шеметен мач? А след края на двубоя всички ще видят в небето огромен череп. Писъци на ужасени магьосници ще огласят нощта. Някой е очертал Черния знак - знака на Лорд Волдемор...

Хари Потър и Орденът на феникса
"Най-горещият ден на лятото отиваше към края си. Сънливо мълчание беше обхванало огромните ръбати къщи на "Привит драйв"... Единственият човек, останал отвън, бе тийнейджър, който лежеше по гръб в цветната леха пред номер 4."

Хари Потър и Нечистокръвния ПринцСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
"Хари Потър" на Дж. Роулинг - най-четената съвременна детска книга 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.